Saveti za obolele i članove porodice

Oboleli i njihovi članovi porodice mogu dobiti savete  bilo preko elektonske pošte , telefonskim javljanjem u ordinaciju ili tokom pregleda.

 

Gubitak apetita – ANOREXA

Smanjenje ili gubitak apetita je kompleksan problem i izazavan mnogobrojnim činiocima koji uključuju vrstu lečenja (operacija i/ili zračenje i/ili hemoterapija) ali i psihosocijalne faktore.

Preporuke za poboljšanje apetita uključuju:

  • planirajte dan napred šta ćete jesti,
  • jedite male obroke, visoko kalorične, često (svaka 2 sata),
  • dodajte hrani koju uzimate proteinske (belančevine) i kalorične dodatke ,
  • pripremite i sačuvajte male porcije hrane koju volite,
  • doručkujte obrok bogat kalorijama i proteinima (belančevinama) ,
  • obavezno izmedju glavnih obroka (doručak, ručak, večera) uzmite nešto lagano za jelo,
  • uzimajte hranu koja svojim mirisom otvara apetit,
  • budite kreativni u pravljenju obroka i deserta,
  • probajte razne namirnice u spravljanju obroka,
  • posle svakog jela operite usnu šupljinu i zube kako biste umanjili ukus predhodno uzete hrane,

Koju vrstu namirnica koristiti ?

  • mlečne proizvode: sir, krem od sira, jogurt, milkšekj, mleko u prahu koje dodajete pudingu ili milkšekju, sladoled,
  • puding,
  • čajno pecivo, krekere, keks,
  • testeninu,
  • razne dodatke ishrani koji su velike kalorijske vrednosti.

Promena u osećaju ukusa hrane

Promene u ukusu se češće javljaju tokom lečenja zračenjem i primanjem citostatika sa posledičnim gubitkom apetita i smanjenjem telesne težine što može značajno uticati na kvalitet življenja onog koji se leči.

Ponekad i male promene u vrsti hrane koje uzimate mogu biti od koristi.

Upotreba soka od limuna pre uzimanja hrane može biti od koristi ako u ustima nemate oštećenje sluznice u vidu zapaljenja ili preterane suvoće.

Preporuke sa poboljšanje ukusa :

  • jedite male a česte obroke,
  • jedite kad ste gladni a ne kad ste navikli u porodici,
  • koristite plastični pribor za jelo ili slamu ako imate osećaj metala u ustima,
  • uzimajte hranu koju volite,
  • jedite u društvu sa porodicom i prijateljima,
  • ne pripremajte hranu sami,
  • zamenite crvena mesa: jajima, ribom, pletinom, sirom i testeninom,
  • koristite povrće koje se kuva, ne izbegavajte da ga jedete ako je pripremljeno na drugačiji način nego sto ste navikli,
  • koristite začine kao dodatak hrani i /ili već pripremljene sosove,
  • koristite bonbone od limuna ali bez šećera, gume za žvakanje sa mentom ili mirisom voća koji volite ako imate osećaj metala u ustima.

Suva usta – smanjenje / gubitak lučenja pljuvačke – XEROSTOMIA

Najčešća neželjeni efekat zračne terapije u predelu glave i vrata .

Posledica je gubitak osećaja okusa u ustima, otežano žvakanje, gutanje i upotreba zubne proteze. Smanjeno lučenje pljuvačke u ustima povećava rizik oboljenja desni i zuba zbog odustva prirodnog čišćenja.

Osnovni pristup za prevazilaženje ovog problema je uzimati često i dosta tećnosti (najmanje 2,5 l dnevno).

Suva usta kao trajni problem posle zračenja mogu usloviti značajno smanjene resorpcije nekih oligoelemenata kao sto su gvoždje, cink i selen.

Predlog za umanje ili ublažavanje tegobe suvih usta :

  • pranje usne šupljine posle svakog obroka i pred spavanje,
  • pranje i čišćenje proteze posle svakog jela,
  • često vlažite usta vodom,
  • izbegavajte hranu ili tečnost koja sadrži mnogo šećer,a
  • ne pita alkoholna pića,
  • izbegavajte ispiranje usta sa tečnosti koja sadrži alkohol,
  • uzimajte komadiće jako slatke i kisele hrane i pića kojim se može pojačati stvaranje pljuvačke,
  • pijte sveže pripremljen sok iz voća bez dodatka šećera umesto zgotovljenih sokova
  • pijte tečnosti na slamku/plastičnu cevčicu.

Oštećenje sluznice MUKOZITIS / STOMATITIS

Zapaljenje sluznice usne šupljine, praćeno bolom pri žvakanju, kravarenjem iz desni obrazovanjem rana u ustima sa znacima infekcije – stomatitis, sor, dešava se u toku hemoterapije, zračenja i transplantacije kostne srži.

Preporuke za umanjenje tegoba bolnog zapaljenja sluznice:

  • uzimati meku hranu koja se lako žvače i guta (banane, breskeve, kruške, kašasti sok od kajsije, lumenica, dinja, meki sir, puding, meko skuvana jaja, grašak, šargarepa sa ili bez mlevenog mesa,
  • izbegavati sve namirnice čvrste ili jela koja su ljuta , kisela , opora ili preslana,
  • pripremljena jela moraju biti meka i tečna,
  • seći hranu na male komade a meso koristiti samleveno,
  • piti tečnost na slamku , hranu uzimati hladnu ili mlaku,
  • redovno održavati higijenu usne šupljine ispiranjem i pranjem zuba posle svakog jela, jer je stvaranje pljuvačke smanjeno,
  • povećai svakodnevni unos tečnosti (do 2.5 l ) dnevno,
  • hrani dodavati kalorijske i proteinske sastojke.

Mučnina – NAUSEA

Osećaj mučnine prati razna stanja i načine lečenja obolelih od raka.

Osnovno je izbegavati hranu i/ili sredinu sa jakim mirisima. Često uzimanje hrane i tečnosti i pored osećaja mučnine može pomoći.

Preporučuje se:

  • uzimanje suve hrane kao što su: krekeri, tost, keks,
  • sedeti ili zabaciti glavu oko 1 sat posle uzimanja hrane,
  • izbegavati uzimanje hrane gde se ona priprema, održavati prostor u kome živite dobro provetrenim i bez mirisa,
  • isprati usta pre i posle jedenja,
  • sisajte čvrste bombone kao sto su pepermint ili bonboni sa mirisom limuna ukoliko osećate neprijatan ukus u ustima.

DIARRHEA – pojava proliva

Zračenje, hemoterapija i operacije na probavnom traktu kao i emocionalni stres mogu biti uzrok velikog i čestog broja tečnih stolica sa posledičnim iscrpljivanjem obolelog, gubitkom tečnosti i odgovarajućeg poremećaja elektrolitne ravnoteže u organizmu.

Supe, čorbe, sokovi koje koriste sportisti, banana, sok od paradajiza mogu pomoći u nadoknadi elektrolita. U koliko su tegobe izražene i traju duže od 3 dana to nije dovoljno te je neophodno primeniti nadohnadu tečnosti i elektrolita davanjem infuzija odgovarajućih rastvora.

Masna i hrana bogata vlaknima – povrće i voće, hladna ili pretopla jela i tečnosti mogu pogoršati postojeće zapaljenje creva usred zračenja.

Preporuke u slučaju proliva :

  • piti najmanje 1 šolju tečnosti posle svake tečne stolice,
  • piti do 3 l tečnosti zagrejane na sobnoj temperaturi tokom dana,
  • ne piti mleko i jesti mlečne proizvode,
  • ne piti gazirana pića, ne jesti povrće bogato vlaknima (grašak, pasulj kupus, karfiol).

Korisni linkovi

gustave roussy
3
2