Oboleli i njihovi članovi porodice mogu dobiti savete bilo preko elektonske pošte , telefonskim javljanjem u ordinaciju ili tokom pregleda.
Gubitak apetita – ANOREXA
Smanjenje ili gubitak apetita je kompleksan problem i izazavan mnogobrojnim činiocima koji uključuju vrstu lečenja (operacija i/ili zračenje i/ili hemoterapija) ali i psihosocijalne faktore.
Preporuke za poboljšanje apetita uključuju:
- planirajte dan napred šta ćete jesti,
- jedite male obroke, visoko kalorične, često (svaka 2 sata),
- dodajte hrani koju uzimate proteinske (belančevine) i kalorične dodatke ,
- pripremite i sačuvajte male porcije hrane koju volite,
- doručkujte obrok bogat kalorijama i proteinima (belančevinama) ,
- obavezno izmedju glavnih obroka (doručak, ručak, večera) uzmite nešto lagano za jelo,
- uzimajte hranu koja svojim mirisom otvara apetit,
- budite kreativni u pravljenju obroka i deserta,
- probajte razne namirnice u spravljanju obroka,
- posle svakog jela operite usnu šupljinu i zube kako biste umanjili ukus predhodno uzete hrane,
Koju vrstu namirnica koristiti ?
- mlečne proizvode: sir, krem od sira, jogurt, milkšekj, mleko u prahu koje dodajete pudingu ili milkšekju, sladoled,
- puding,
- čajno pecivo, krekere, keks,
- testeninu,
- razne dodatke ishrani koji su velike kalorijske vrednosti.
Promena u osećaju ukusa hrane
Promene u ukusu se češće javljaju tokom lečenja zračenjem i primanjem citostatika sa posledičnim gubitkom apetita i smanjenjem telesne težine što može značajno uticati na kvalitet življenja onog koji se leči.
Ponekad i male promene u vrsti hrane koje uzimate mogu biti od koristi.
Upotreba soka od limuna pre uzimanja hrane može biti od koristi ako u ustima nemate oštećenje sluznice u vidu zapaljenja ili preterane suvoće.
Preporuke sa poboljšanje ukusa :
- jedite male a česte obroke,
- jedite kad ste gladni a ne kad ste navikli u porodici,
- koristite plastični pribor za jelo ili slamu ako imate osećaj metala u ustima,
- uzimajte hranu koju volite,
- jedite u društvu sa porodicom i prijateljima,
- ne pripremajte hranu sami,
- zamenite crvena mesa: jajima, ribom, pletinom, sirom i testeninom,
- koristite povrće koje se kuva, ne izbegavajte da ga jedete ako je pripremljeno na drugačiji način nego sto ste navikli,
- koristite začine kao dodatak hrani i /ili već pripremljene sosove,
- koristite bonbone od limuna ali bez šećera, gume za žvakanje sa mentom ili mirisom voća koji volite ako imate osećaj metala u ustima.
Suva usta – smanjenje / gubitak lučenja pljuvačke – XEROSTOMIA
Najčešća neželjeni efekat zračne terapije u predelu glave i vrata .
Posledica je gubitak osećaja okusa u ustima, otežano žvakanje, gutanje i upotreba zubne proteze. Smanjeno lučenje pljuvačke u ustima povećava rizik oboljenja desni i zuba zbog odustva prirodnog čišćenja.
Osnovni pristup za prevazilaženje ovog problema je uzimati često i dosta tećnosti (najmanje 2,5 l dnevno).
Suva usta kao trajni problem posle zračenja mogu usloviti značajno smanjene resorpcije nekih oligoelemenata kao sto su gvoždje, cink i selen.
Predlog za umanje ili ublažavanje tegobe suvih usta :
- pranje usne šupljine posle svakog obroka i pred spavanje,
- pranje i čišćenje proteze posle svakog jela,
- često vlažite usta vodom,
- izbegavajte hranu ili tečnost koja sadrži mnogo šećer,a
- ne pita alkoholna pića,
- izbegavajte ispiranje usta sa tečnosti koja sadrži alkohol,
- uzimajte komadiće jako slatke i kisele hrane i pića kojim se može pojačati stvaranje pljuvačke,
- pijte sveže pripremljen sok iz voća bez dodatka šećera umesto zgotovljenih sokova
- pijte tečnosti na slamku/plastičnu cevčicu.
Oštećenje sluznice MUKOZITIS / STOMATITIS
Zapaljenje sluznice usne šupljine, praćeno bolom pri žvakanju, kravarenjem iz desni obrazovanjem rana u ustima sa znacima infekcije – stomatitis, sor, dešava se u toku hemoterapije, zračenja i transplantacije kostne srži.
Preporuke za umanjenje tegoba bolnog zapaljenja sluznice:
- uzimati meku hranu koja se lako žvače i guta (banane, breskeve, kruške, kašasti sok od kajsije, lumenica, dinja, meki sir, puding, meko skuvana jaja, grašak, šargarepa sa ili bez mlevenog mesa,
- izbegavati sve namirnice čvrste ili jela koja su ljuta , kisela , opora ili preslana,
- pripremljena jela moraju biti meka i tečna,
- seći hranu na male komade a meso koristiti samleveno,
- piti tečnost na slamku , hranu uzimati hladnu ili mlaku,
- redovno održavati higijenu usne šupljine ispiranjem i pranjem zuba posle svakog jela, jer je stvaranje pljuvačke smanjeno,
- povećai svakodnevni unos tečnosti (do 2.5 l ) dnevno,
- hrani dodavati kalorijske i proteinske sastojke.
Mučnina – NAUSEA
Osećaj mučnine prati razna stanja i načine lečenja obolelih od raka.
Osnovno je izbegavati hranu i/ili sredinu sa jakim mirisima. Često uzimanje hrane i tečnosti i pored osećaja mučnine može pomoći.
Preporučuje se:
- uzimanje suve hrane kao što su: krekeri, tost, keks,
- sedeti ili zabaciti glavu oko 1 sat posle uzimanja hrane,
- izbegavati uzimanje hrane gde se ona priprema, održavati prostor u kome živite dobro provetrenim i bez mirisa,
- isprati usta pre i posle jedenja,
- sisajte čvrste bombone kao sto su pepermint ili bonboni sa mirisom limuna ukoliko osećate neprijatan ukus u ustima.
DIARRHEA – pojava proliva
Zračenje, hemoterapija i operacije na probavnom traktu kao i emocionalni stres mogu biti uzrok velikog i čestog broja tečnih stolica sa posledičnim iscrpljivanjem obolelog, gubitkom tečnosti i odgovarajućeg poremećaja elektrolitne ravnoteže u organizmu.
Supe, čorbe, sokovi koje koriste sportisti, banana, sok od paradajiza mogu pomoći u nadoknadi elektrolita. U koliko su tegobe izražene i traju duže od 3 dana to nije dovoljno te je neophodno primeniti nadohnadu tečnosti i elektrolita davanjem infuzija odgovarajućih rastvora.
Masna i hrana bogata vlaknima – povrće i voće, hladna ili pretopla jela i tečnosti mogu pogoršati postojeće zapaljenje creva usred zračenja.
Preporuke u slučaju proliva :
- piti najmanje 1 šolju tečnosti posle svake tečne stolice,
- piti do 3 l tečnosti zagrejane na sobnoj temperaturi tokom dana,
- ne piti mleko i jesti mlečne proizvode,
- ne piti gazirana pića, ne jesti povrće bogato vlaknima (grašak, pasulj kupus, karfiol).